Nu börjar valkampanjandet på allvar. Dagens skörd i brevlådan var en pamflett från KD. Under parollen "13 steg till ett mänskligare Sverige", lanserar de sin politik. Här kommer en sammanfattning och mina egna kommentarer; för den som inte orkar ta del av helheten själv - eller för KD om de vill ha tips om förbättringar av sin politik.
1. Låt familjerna bestämma mer. Detta är KD's hjärtefråga, men tyvärr deras mest ihåliga område. Tankefelet är totalt, när man påstår sig vurma för familjens integritet och rätt att själv bestämma över sina angelägenheter, samtidigt som synen på vad som utgör en 'godkänd' familj ger uttryck för en inskränkthet och lust att utöva förmynderi som helt saknar motstycke i svensk politik.
2. Mer respekt för äldre. Om KD med
"...öka valfriheten och införa fler boendeformer..." avser att även sjukvårdsinsatser ska kunna ges mer distribuerat till olika boendeformer håller jag med (dvs läkare ska besöka vårdhem/äldreboende och ge enklare behandlingar på plats, istället för att skjutsa vårdtagarna ut och in på större sjukhus varje gång de måste få en Alvedon.) Vänligen förtydliga er på den punkten istället för att tramsa er med begrepp som "värdighetsgaranti". Det finns för många garantier redan och ingen av dem håller i praktiken. Den sortens politiska utfästelser är bara innehållslös polemik.
3. Tryggare vård utan köer. Meningslös inlaga; en blandning av elementära självklarheter och lite skryt över vad KD anser sig ha åstadkommit redan. Användbart för att spela floskelbingo, men inte som underlag för en politisk diskussion.
4. Alla som kan ska få jobba. Principen är att system för ekonomiskt stöd (F-kassa, A-kassa, kommunalt försörjningsstöd) ska finnas och måste fungera bra när de behövs, men att inriktningen alltid är att uppnå förmåga till egen försörjning. Godkännt.
5. Fler företag ger fler jobb. Förslagen handlar generellt om enklare regler för privat näringsverksamhet, särskilt bättre förutsättningar för nyetablering av mindre företag. Bra. Förslag till att införa lärlingssystem är t.o.m. mycket bra - förutsatt att det bygger på en realistisk lönemodell. Det fackliga kravet att outbildade lärlingar ska ha i princip full lön är orimligt. Det privata näringslivet, särskilt industrisektorn, borde även se över lönestrukturen i stort. Enkla uppgifter som att städa eller vara vaktmästare får omotiverat hög betalning bara för att den utförs i ett sammanhang där andra löner är höga och det finns gott om pengar. Den som städar, bara för att ta ett exempel, borde få ungefär samma betalning vare sig det sker på en skola, ett sjukhus eller i en industrilokal. Ett tips till KD: utveckla tanken om lärlingssystem med detta.
6. Ingen ska behöva vara rädd. Mer poliser och brottsutredare så att brott beivras och förövare bestraffas i högre grad, men störst fokus på tidiga preventiva insatser som ska förhindra nyrekryteriung till brottslig verksamhet. Vettigt och genomtänkt resonemang.
7. Tryggare barn lär sig mer. Tydligare mål och mer systematisk och ordnad kontroll/uppföljning av dessa, där skriftliga betyg är ett av instrumenten. Fler vuxna i skolan, tydligare sätt att beivra oacceptabelt elevbeteende och uppmuntra det omvända, betoning av skolans ansvar som social och värdegrundsskapande instituition utöver huvuduppgiften att ge eleverna kunskap. Godkännt rakt igenom.
8. Eget sparande är också välfärd. En lite väl utförlig argumentation om det självklara i fördelen med att ha en slant sparad, på slutet kryddad med den aningen långsökta slutsatsen att sänkt skatt är det som ska göra skillnaden; uppenbarligen baserad på tesen att folk i allmänhet använder ökad nettolön till just eget sparande. Ganska krystat.
9. Välkommen till Sverige. En synnerligen naiv utläggning, ideligen repeterande den självklara och enkla devisen att vi ska motverka främlingsfientlighet, men utan att alls beröra det som verkligen är svårt med invandringspolitik; nämligen villkor, regler och begränsningar som i praktiken ändå måste finnas och verkställas. KD's version är på sitt sätt lika populistisk som SD's, även om budskapen är helt olika.
10. Samhället är större än staten. KD upplyser i allmäna ordalag om att det finns andra organisationer än staten, t.ex. idrottsrörelsen och andra ideella krafter och påpekar att detta är positivt och bör gynnas. Än sen då? Bortsett från tanken att bidrag till idéella organisationer borde bli avdragsgillt är avsaknaden av konkreta idéer och förslag total.
11. Kultur är livsviktigt. Här blir det tydligt att KD rör sig utanför sina egna kärnområden. Tramsuttrycket "verklighetens folk" som de tidigare myntat i samband med angrepp på kulturformer de inte själva begriper eller uppskattar används inte här, men drag av samma mindervärdeskomplex skymtar mellan raderna som fryntligt förklarar att all 'kultur' från opera till dokusåpa är lika fin och bra. Bortsett från dessa undertoner som genomsyrar punkten finns det trots allt en del vettigt om att förekommande kulturyttringar är viktigta i ett samhälle och att politiken bör ge goda förutsättningar (inklusive ekonomiska) åt alla.
12. En stark röst i världen. KD vill att Sverige ska ha en generös biståndspolitik och återgå till det tidigare 1-procentsmålet. Men de vill mer än att ge ekonomiskt bistånd. I lite svävande ordalag ges uttryck för att Sverige i samverkan med EU och FN ska bidra till att motverka förtryck och orättvisor i världen. Godkänt så långt. Ta bladet från munnen helt och hållet och berätta hur Sverige ska agera/delta i uppdrag som det nu pågående i Afganistan och liknande, så kan det bli det MVG på den här punkten.
13. Tänk på nästa generation. Bra och tydlig diskussion om klimatpolitik i praktiken, med konkreta och tidssatta mål för utsläppsminskningar. KD noterar helt riktigt att en förutsättning för detta är att förnya istället för att avveckla kärnkraft. Miljöaspekten är central när det gäller energisektorn, men det finns förstås många andra aspekter som långsiktig säkerhet i försörjning, ekonomi och därmed påverkan på annan industri. Energipolitik hade kanske förtjänat en egen huvudpunkt, inte bara tas upp som en aspekt under den här miljöpunkten.