onsdag, februari 10, 2010

Chèvre

Det sägs att får smakar kofta. Dvs köttet av detta djur smakar såsom dess ull doftar; för det är ju inte bokstavligen smaken som avses - folk i allmänhet äter vare sig koftor eller fårull.

För den som vill prova något ännu tydligare, rekommenderar jag getost. Om fårkött möjligen kan ge en förnimmelse av ullets doft, erbjuder en bit getost samma upplevelse tio-falt. Det smakar verkligen exakt såsom en get luktar. Man kan lätt intala sig att man biter i pälsen på en levandes get, då man låter getosten sprida ut sina aromer i gommen. Det konstiga är att dessa rätter, hur otrevligt det än låter, är mycket angenäma att förtära. Nyligen har mitt kvällsmål utgjorts av honungsglacerad getost på en bädd av varm bulgursallad.

Från Wikipedia: "...Fransk getost, chèvre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just 'get'..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar